NextTurn is onderdeel van

Casussen

Benieuwd wat je als NextTurn-stagiair kunt betekenen voor jongeren en statushouders?

Lees hieronder de verhalen van enkele stagiaires.

“Mensen op weg helpen met het nemen van de volgende stap”

De casus waarmee ik aan de slag ben gegaan ging om een jongen die graag interieur design wilde gaan studeren in Eindhoven of Maastricht. Echter moet hij voor de toelating een portfolio inleveren. Hij wist niet hoe hij hier mee moest beginnen. Hiervoor ben ik ingeschakeld en samen hebben we gekeken hoe we dit het beste aan konden pakken.

Na een kennismakingsgesprek, samen met een consulent inburgering zijn we aan de slag gegaan. Hij had al gestudeerd in Iran, zijn land van herkomst, maar had zijn schetsen, tekeningen en school opdrachten achter moeten laten. We hebben eerst de scholen gemaild om te vragen of de hoeveelheid schetsen die hij wel had genoeg was. Na antwoord te hebben ontvangen kon hij verder aan de slag.

Tijdens onze afspraken kwam ook ter sprake dat hij ook nog andere vragen had, dan alleen het helpen bij een portofolio. Naarmate de vertrouwensband groeide, hoe meer ik hier over te weten kwam en hoe beter ik kon helpen. Zo bleek dat er altijd meer kan spelen dan waar je eigenlijk voor bent ingeschakeld.

Ik startte om samen te kijken hoe je een portofolio moest maken. Maar uiteindelijk heb ik ook gesprekken met hem gehad omtrent zijn nieuwe leven hier en alles wat er bij komt kijken. In deze situaties wilde ik simpel weg een luisterend oor bieden en hem helpen indien nodig. NextTurn is veelzijdige en een goeie leermogelijkheid, bovendien help je mensen weer verder op weg met het nemen van de volgende stap.

Fenna

“Helpen met leerroute inburgeringsproces”

Een van mijn casussen betrof het ondersteunen van een jongen in zijn leerroute voor het inburgeringsproces. Als stagiair stond ik klaar om hem te begeleiden bij zijn studie, variërend van het vinden van de juiste studiemethode tot het overwinnen van persoonlijke obstakels.

Samen hebben we bijvoorbeeld de bibliotheek verkend om een geschikte leeromgeving te vinden. Daarnaast hebben we tijd besteed aan het begrijpen van de dingen die hem ervan weerhielden naar school te gaan of te studeren. Soms ging het om praktische problemen, andere keren om persoonlijke uitdagingen.

Mijn interacties met hem omvatten onder andere het samen naar de bibliotheek gaan en het voeren van gesprekken op het stadskantoor om te achterhalen hoe het met hem ging en welke obstakels hij op dat moment ondervond.

Als stagiair fungeerde ik dus hoofdzakelijk als studiebegeleider, maar ik was ook betrokken bij zijn persoonlijke welzijn en de vragen die hij hierbij had. In dergelijke situaties was mijn rol eenvoudigweg aanwezig zijn, als luisterend oor en als bron van aanmoediging.

Daisy

“Begeleiden van jonge statushouders was een boeiende ervaring”

Mijn naam is Djanan, en sinds september ben ik verbonden aan NextTurn voor mijn stage. De eerste weken bestonden voornamelijk uit trainingen, maar recentelijk ben ik gestart met het begeleiden van jonge statushouders. Een van de casussen betreft een jongeman die graag zijn sociaal netwerk binnen Roermond wil uitbreiden.

In het begin voelde ik me erg gespannen over deze nieuwe rol. Ik was onzeker over hoe ik hem het beste kon ondersteunen. Echter, na onze eerste ontmoeting verdween deze spanning als sneeuw voor de zon. Inmiddels zijn we al enkele weken verder en heb ik een goed inzicht gekregen in zijn behoeften. Samen hebben we gekeken naar mogelijke opties en activiteiten die hij leuk zou vinden om te ondernemen.

Hij gaf aan interesse te hebben in het taalcafé, een ontmoetingsplaats voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken of andere mensen in dezelfde situatie willen ontmoeten. We spraken af om de week erop samen te gaan, en deze ervaring was bijzonder gezellig en positief voor ons beiden. Na deze ontmoeting voelde hij zich zelfverzekerd genoeg om ook vragen te stellen die buiten de oorspronkelijke hulpvraag vielen.

Het is ontzettend bevredigend om te zien hoe hij na iedere afspraak steeds meer vertrouwen in mij krijgt. Deze stage biedt een diverse en boeiende ervaring, waarin ik uitstekend word begeleid. Dus, als jij affiniteit hebt met jongeren en/of statushouders en gemotiveerd bent, dan zou ik je zeker aanraden om te solliciteren bij NextTurn.

Djanan